Spamfilter

Betekenis: Spamfilter

Ook wel: anti-spamfilter

Een spamfilter is een computerprogramma dat e-mailberichten analyseert en bepaalt of er sprake is van spam. Spamfilters worden ingezet om de overlast van ongewenste e-mail te verminderen. Waneer het filter een spambericht detecteert, wordt er actie ondernomen. Afhankelijk van het programma en hoe dit is ingesteld kan het bericht worden verwijderd, verplaatst naar een bepaalde map of kan er een waarschuwing aan het onderwerp worden toegevoegd.

Voor de beoordeling of een e-mailbericht spam is bestaan een aantal technieken.

Een veel toegepaste techniek is het beoordelen van de kenmerken en inhoud van het e-mailbericht. Aan verdachte kenmerken worden punten toegekend. Zodra het totaal aantal punten een vastgestelde waarde overschreidt, wordt het bericht aangemerkt als spam.

Voorbeelden van kenmerken die kunnen wijzen op spam:

  • Verdachte woorden in de tekst (zoals namen van medicijnen);
  • Gebruik van bepaalde HTML-tags;
  • Potentieel gevaarlijke bijlagen;
  • Grote hoeveelheden identieke e-mails.

Bij een andere methode wordt gekeken of het e-mailadres of het IP-adres van de verzender eerder is gebruikt voor het versturen van ongewenste e-mail. Er bestaan op het internet enkele zwarte lijsten waarop (potentiële) verzenders van spam worden bijgehouden. Deze lijsten worden vaak automatisch bijgehouden door aangesloten spamfilters, die gebruik maken van hun bevindingen bij het e-mailverkeer dat ze voorbij zien komen.

Spamfilters kunnen zowel worden geïnstalleerd op een server die e-mail afhandelt, als op de computer van de ontvanger. Veel internetproviders scannen inkomende e-mail standaard op spam. Ook veel e-mailclients (zoals Outlook) hebben een ingebouwd spamfilter.

Een regulier e-mailbericht, zoals een e-mailnieuwsbrief, kan ook onterecht worden aangemerkt als spam. Bijvoorbeeld omdat het IP-adres van de webserver waarmee het bericht is verzonden wordt gedeeld door meerdere websites, en één van deze websites spam heeft verstuurd. Of doordat het e-mailbericht zelf aan voldoende kenmerken voldoet om als spam te worden gezien. Vooral bij mooie opgemaakte e-mailings is het niet altijd eenvoudig om deze berichten elk spamfilter te laten passeren.

E-mailontvangers hebben vaak de mogelijkheid om een bepaald e-mailadres uit te zonderen (te whitelisten) binnen het spamfilter, zodat alle e-mail afkomstig van dat adres sowieso doorkomt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency