Captcha

Betekenis: Captcha

Ook wel: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart

CAPTCHA is een afkorting voor “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”. De term slaat op technieken om computers en mensen van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld in formulieren van websites. Zo worden captcha’s veel gebruikt bij reactiefuncties in weblogs en in contactformulieren om spam tegen te gaan.

Ook kunnen captcha’s worden ingezet om te voorkomen dat bots toegang hebben tot bepaalde functionaliteit, zoals gratis webmaildiensten (die gebruikt kunnen worden om spam te versturen), online rekentools en het beïnvloeden van online polls.

De bekendste verschijningsvorm van de captcha is het overtypen van een woord of serie karakters. Deze tekst zit verpakt in een plaatje, waarbij de letters vaak zijn vervormd. Het lezen en overtypen van de tekst is voor mensen meestal geen probleem maar voor computers een stuk lastiger.

Captcha’s kunnen wel degelijk worden gekraakt. Spammers maken hun bots tegenwoordig zo intelligent dat ze de teksten in afbeeldingen wel degelijk kunnen lezen. Een waterdichte captcha is daardoor een gevoelig evenwicht tegen complexiteit tegen bots en bruikbaarheid voor de bezoeker. Over het algemeen zijn captcha’s niet bevorderlijk voor de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van een website.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency