Config-bestand

Betekenis: Config-bestand

Configuratiebestanden zijn besturingssystemen die ook wel config-bestanden worden genoemd. Config-bestanden worden in het kort gebruikt voor: 

  • Het bemiddelen tussen programma’s en hardware van de computer 
  • Het leiden van verschillende software-componenten in goede banen 
  • Het aanpassen van het gedrag van een programma aan een specifiek apparaat of gebruiker 

Configuratiebestanden ondersteunen dus de configuratie van het computersysteem. Vaak start een computerprogramma met het lezen van het config-bestand. Hierin staan de richtlijnen om een goede werking van de gegeven hardware- en softwareomgeving. Men kan een programma schrijven wat op verschillende computersystemen gebruikt kan worden. Deze past zich dan aan op basis van de configuratiegegevens die het vindt in een bepaald systeem. 

H2: Gebruiken van config-bestanden 

Configuratiebestanden kunnen ook ingezet worden bij: 

  • Internetverbindingen 
  • Applicaties zoals compilers, rekenbladen en tekstverwerkers 
  • Besturingssystemen  

Er zijn programma’s die het configuratiebestand herhaaldelijk opnieuw lezen. Dus niet alleen tijdens de opstartfase. Door ze herhaaldelijk te lezen kan het programma kijken of er geen wijzigingen zijn in het config-bestand. Wanneer er wel een wijziging wordt geconstateerd leidt dit meestal tot het heropstarten van de programma’s die het configuratiebestand gebruiken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een reboot van het besturingssysteem. Om bepaalde instellingen in het programma uit te schakelen kan de gebruiker regels in het config-bestand uit commentariëren.  

H2: Programma’s voor config-bestanden 

De config-bestanden zijn door Microsoft gecreëerd en op MS – DOS, Dos en vroege besturingssystemen van Windows gebruikt. Voor latere versies van Windows vanaf Windows 95 worden configuratiesystemen niet meer gebruikt. Er zijn verschillende soorten software om config-bestanden om te zetten of te openen: 

  • Microsoft Visual Studio 
  • Notepad++ 
  • FileViewPro 
  • Free File Viewer Pro 

Config-bestanden kunnen met elke tekstverwerker bewerkt worden. Dit betekent alleen niet dat je het in verschillende tekstverwerkers moet bewerken. Zorg ervoor dat je configuratiebestanden opent in hetzelfde programma om te voorkomen dat de applicatie mislukt. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency