IPv4

Betekenis: IPv4

Ook wel: Internet Protocol versie 4 

Internet Protocol versie 4 (IPv4) is de vierde versie van het internetprotocol, daterend uit 1981. Een internetprotocol is een technologie die ervoor zorgt dat elektrische apparaten met elkaar kunnen communiceren via het wereldwijde web.  

Iedere apparaat dat aangesloten is op het internet heeft een uniek IP-adres. Internet Protocol versie 4 werd als eerste internetprotocol gebruikt om verschillende apparaten van elkaar te onderscheiden en te identificeren. Een andere functie van IP-adressen is het transporteren van gegevens via het internet van de zender naar de ontvanger.  

Een IPv4 adres is een reeks bestaande uit 32 bits. Het IP-adres is te verdelen in vier 8 bits-getallen, welke gescheiden worden door een punt. Ieder 8 bits-getal kan een waarde tussen 0 en 255 bevatten. Een voorbeeld van een uniek IPv4-adres is 93.199.140.35.  

Met IPv4 konden ruim 4 miljard unieke IP-adressen toegekend worden aan verschillende apparaten. Met ruim 7 miljard mensen op de wereld, velen in bezit van meerdere apparaten, schiet IPv4 tekort in unieke IP-adressen. Daarom volgde Internet Protocol versie 6 (IPv6) IPv4 op met meer adresmogelijkheden. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency