Digital rights management

Betekenis: Digital rights management

Ook wel: DRM

Digital rights management of DRM is het beheer en de bijbehorende technieken om het bekijken en verspreiden van digitale media te beperken tot het gebruik dat door makers en uitgevers is toegestaan. DRM is een manier om het schenden van het auteursrecht en de illegale distributie van creatieve werken tegen te gaan. Foto’s, video’s, muziek, computergames en e-books zijn enkele voorbeelden van media waarbij DRM kan worden toegepast.

Binnen DRM zorgt software ervoor dat met een bestand alleen de handelingen kunnen uitgevoerd die door de maker of verspreider zijn toegestaan. In de praktijk komt dit digital rights management neer op een kopieerbeveiliging. De techniek kan zowel worden ingebouwd in besturingssystemen als in programma’s om media te bekijken of af te spelen.

Commentaar op DRM

De kritiek op digital rights management richt zich vooral op het feit dat de rechten van gebruikers vaak te sterk worden ingeperkt. Zo kunnen digitale producten alleen worden bekeken of gebruikt op apparaten die de gebruikte DRM-versie ondersteunen. Ook negeert de technologie diverse uitzonderingen binnen het auteursrecht, het recht om thuiskopieën te maken en het eventueel vervallen van auteursrechten in de toekomst.

Volgens critici draait DRM niet om rechten maar om het opleggen van beperkingen. De afkorting wordt ook wel verklaard als digital restrictions management.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]