Contentmanagementsysteem

Betekenis: Contentmanagementsysteem

Ook wel: cmscontentmanagement of web content management

Een content management systeem (cms) of websitebeheersysteem is een online applicatie die gebruikers in staat stelt om op een laagdrempelige manier de inhoud van een website te beheren. Specifieke technische kennis is over het algemeen niet nodig. Doordat inhoud (content) en vormgeving (lay-out) van elkaar worden gescheiden, maakt een cms het ook eenvoudiger om complexe websites te onderhouden.

De inhoud van de website wordt in een contentmanagementsysteem beheerd door middel van een besloten beheeromgeving. De teksten van de website worden meestal opgeslagen in een database. De ‘front-end’ van het cms zorgt ervoor dat de aan de achterkant aangemaakte pagina’s en teksten worden samengevoegd met de vormgevingssjablonen (templates) zodat de pagina’s van de site op de juiste manier worden getoond aan bezoekers.

CMS-systemen zijn er in verschillende soorten en maten. Voor het installeren van een contentmanagementsysteem en het opstarten van de gewenste website is meestal wel kennis van de ontwikkeling van websites nodig. Veel webbouwers werken met een vast cms, dat al dan niet in eigen huis is ontwikkeld en waaraan voor het gebruik soms een licentiemodel is verbonden. Er zijn (gratis) open source systemen zoals Drupal, WordPress en Joomla. Soms is het mogelijk en wenselijk om een cms op maat te laten maken.

Bij het kiezen van een cms is het belangrijk om te kijken welke functies er voor de te bouwen website nodig zijn. Zeker bij de keuze voor een open source systeem dient men na oplevering van de website ook rekening te houden met het onderhoud en updaten van het systeem.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency