JPEG

Betekenis: JPEG

Ook wel: Joint Photographic Experts Group of JPG

Joint Photographic Experts Group (JPEG) is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen. Bestanden in dit formaat hebben de extensie .jpg of .jpeg.

In het JPG-formaat worden de kleurwaarden van de diverse pixels in een foto of andere afbeelding omgezet naar bytes en bits. Hierbij kunnen verschillende compressietechnieken worden toegepast, die het mogelijk maken om gedetailleerde afbeeldingen om te zetten naar relatief kleine bestanden.

Afhankelijk van de mate van compressie treedt enig kwaliteitsverlies op. Dit is vooral zichtbaar bij grafische afbeeldingen die bestaan uit grote kleurvlakken, letters en strakke lijnen, waarvoor het GIF-formaat geschikter is. Bij foto’s is dit minder zichtbaar en zijn bestanden bij lage compressie nog goed te hanteren. Hierdoor wordt JPEG ook veel gebruikt binnen websites.

Doordat het kleurenpalet is beperkt tot 8 bits per kleur, kunnen in een JPG-afbeelding 16 miljoen verschillende kleuren worden gebruikt. Dit is ruim voldoende in de meeste gevallen, al bestaan er tegenwoordig camera’s die nog meer kleuren kunnen waarnemen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency