AM

Betekenis: AM

Ook wel: amplitudemodulatie of middengolf

AM is een afkorting voor amplitudemodulatie en is de aanduiding voor een frequentieband en een wijze om radiosignalen over te brengen.

Hoe werkt een AM-signaal?

Het geluid van een radiozender wordt door een zendmast omgezet in signalen die overal binnen het bereik van de mast zijn op te vangen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. Deze golven of trillingen worden uitgedrukt in de eenheid Hertz (Hz). Deze signalen zijn voor ons niet zichtbaar of hoorbaar maar kunnen met behulp van een radiotoestel (of een ander apparaat met een radioantenne) weer worden omgezet in het oorspronkelijke geluid.

Bij amplitudemodulatie (AM) worden tonen omgezet in radiogolven met een verschillende amplitude (uitslag). Er wordt een draaggolf uitgezonden met een vaste frequentie, waarvan de sterkte varieert (moduleert) op basis van de hoogte van de tonen die worden uitgezonden. Dit in tegenstelling tot frequentiemodulatie (FM) waar juist de frequentie de drager van het geluid is.

Door de manier waarop AM werkt is voor een AM-zender een relatief grote bandbreedte en veel zendvermogen nodig. Desondanks is de kwaliteit van AM-geluid relatief laag. Ook zijn de signalen vrij gevoelig voor storingen door bijvoorbeeld onweer. Hier staat tegenover dat de techniek eenvoudiger is en AM-signalen een grotere afstand kunnen overbruggen dan bijvoorbeeld FM-signalen.

Wat zijn AM-frequenties?

De ether (de ruimte die beschikbaar is voor radioverkeer) is ingedeeld voor verschillende doeleinden. De meeste AM-signalen maken gebruik van de band tussen 526,5 en 1605,5 kHz. Deze AM-band wordt ook wel aangeduid als de middengolf.

Naast de middengolf bestaan er ook een korte golf en lange golf. Ook de frequentieband voor 27MC, voor meer populair bij vrachtwagenchauffeurs die met hun ‘bakkie’ met elkaar praten, werkt met amplitudemodulatie.

Bekende zeezenders als Radio Veronica en Radio Noordzee waren in het verleden te ontvangen via de middengolf. Het verbod op commerciële radiozenders werd omzeild door vanuit internationale wateren uit te zenden. Door het grote bereik van AM-signalen waren de zeezenders ondanks de afstand op de vaste wal goed te ontvangen. Ook publieke zenders, waaronder Radio 1, waren jarenlang te ontvangen via de middengolf.

Radio Nederland Wereldomroep zond jarenlang uit op de kortegolf. Doordat de frequenties van kortegolfzenders worden weerkaatst in de atmosfeer was de wereldomroep over zeer grote afstand te ontvangen. In 2007 is de Nederlandse omroep met deze uitzendingen gestopt.

Om te mogen uitzenden op een AM-frequentie moet een zender beschikken over een vergunning. In Nederland worden vergunningen voor AM-frequenties beheerd door het Agentschap Telecom (AT). Door de opkomst van alternatieve technieken als FM en DAB+ en de ontmanteling van grote AM-zenders in ons land zijn op de AM-band vandaag de dag geen grote landelijke zenders meer actief. Via de band zijn nog wel een groot aantal lokale, regionale en internationale zenders te ontvangen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency