GIF

Betekenis: GIF

Ook wel: Graphics Interchange Format

Graphics Interchange Format (GIF) is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen. Bestanden in dit formaat hebben de extensie .gif.

GIF is in de jaren ’80 geïntroduceerd door Compuserve om afbeeldingen te kunnen uitwisselen via computernetwerken. Dankzij compressietechnieken zijn GIF-afbeeldingen relatief klein. Het formaat wordt ook veel gebruikt op websites.

Een beperking van de manier waarop afbeeldingen in GIF-formaat worden gecomprimeerd (verkleind), is dat er maar een beperkt aantal kleuren kan worden gebruikt. Per afbeelding kan een palet worden gedefinieerd en gebruikt van maximaal 256 kleuren. De compressietechniek is mede hierdoor vooral geschikt voor grafische afbeeldingen die bestaan uit grotere vlakken van dezelfde kleur. Met name bij foto’s treedt veel kwaliteitsverlies op, zodat hiervoor meestal wordt uitgeweken naar bijvoorbeeld JPEG.

Het GIF-formaat biedt ook de mogelijkheden om afbeeldingen te animeren (animated GIF), hierbij worden verschillende ‘frames’ over elkaar gelegd en opeenvolgend met tussenpozen getoond.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency