Windows

Betekenis: Windows

Microsoft Windows is een besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. Kenmerkend voor Windows is de virtuele bureaubladomgeving waarin elk programma een eigen venster heeft. Het is één van de populairste besturingssystemen met een grafische user interface. Binnen de Windows-familie zijn aparte edities voor consumenten, zakelijke gebruikers en servers uitgebracht.

Geschiedenis van Windows

De eerste versie van Windows (Windows 1.0) werd in 1985 gelanceerd als antwoord op het besturingssysteem van Apple. Tot het eind van de jaren ’90 was Windows in feite een grafische schil rondom het in de jaren ’80 populaire besturingssysteem MS-DOS. De grote doorbraak kwam met Windows 3.0 en 3.1. In Windows 3.11 werden extra netwerkmogelijkheden toegevoegd.

Na Windows 3.x sloeg Microsoft een nieuwe weg in, waarbij er aparte versies van Windows bestonden voor thuisgebruikers en zakelijke omgevingen.

Windows 95, Windows 98 en Windows ME waren erg succesvol op de consumentenmarkt. Hoewel deze Windows-versies nog waren gebaseerd op MS-DOS hebben ze veel betekent voor de ontwikkeling van de personal computer en de rol hiervan in het dagelijks leven. In Windows 95 deden het startmenu en de taakbalk hun intrede. Windows 98 was de eerste versie van Windows waarbij Internet Explorer werd meegeleverd als standaardbrowser.

Parallel hieraan werd een aparte Windows-familie ontwikkelt voor de zakelijke markt, gericht op netwerkomgevingen. Deze Windows NT-serie bestond weer uit aparte edities voor servers en werkstations. Met de lancering van Windows 2000 kwam de toevoeging NT (Network Technology) te vervallen, maar ook deze versie was een directe afstammeling in de NT-familie.

Met de introductie van Windows XP, Windows Vista en Windows 7 sloeg Microsoft met Windows een nieuwe weg in. Namelijk één operating system voor zowel thuisgebruik als de zakelijke markt, waarbij er slechts kleine verschillen bestonden tussen edities als Home, Professional en Enterprise.

In augustus 2012 werd Windows 8 gelanceerd, een jaar later gevolgd door Windows 8.1. Hierin is duidelijk zichtbaar dat de computer aan het veranderen is. Het touchscreen is ook in opkomst bij pc’s en laptops en hierdoor doet een geheel nieuwe user interface zijn intrede, die overigens niet door iedereen even enthousiast wordt ontvangen.

In juli 2015 verschijnt Windows 10. Deze versie is een doorontwikkeling van Windows 8, maar bevat ook vertrouwde elementen uit eerdere versies van Windows, waaronder het startmenu. Deze versie moet de populariteit van Windows weer laten toenemen en het besturingssysteem voorbereiden op ontwikkelingen in de toekomst.

Van Mobile via Phone naar One Windows

Door de jaren heen lanceerde Windows diverse speciale versies van Windows bestemd voor mobiele apparaten als pda’s, smartphones en tablets en embedded systems als kassasystemen en navigatieapparatuur. Voorbeelden van deze speciale edities van Windows zijn PocketPC, Windows CE, Windows Mobile en Windows Phone.

Met de komst van Windows 10 moeten al dit soort apparaten allemaal op één Windows-platform gaan draaien. Hierdoor zullen apparaten beter kunnen samenwerken en allemaal dezelfde Windows-ervaring bieden. Deze filosofie is One Windows gedoopt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency