Big Data

Betekenis: Big Data

Big Data is een term die verwijst naar datasets die te groot zijn om te verwerken met traditionele software of door het menselijk brein. Om deze grote beschikbaarheid aan gegevens te verwerken wordt er vaak gebruik gemaakt van veelzijdige geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Dit is een toenemende rekenkracht dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld algoritmes en veel verder gaat dan het menselijk vermogen met betrekking tot het analyseren en interpreteren.

Big data heeft betrekking op informatietechnologie en managementinformatie. Een big data systeem is een productiesysteem dat nieuwe data verzamelt en opslaat. Deze data wordt primair gebruikt voor analyse en niet direct voor het tot stand komen van de bedrijfsprocessen. Voor een retailer kunnen dit de beelden zijn uit een camerasysteem om te analyseren welke route de klanten door een winkel lopen. Voor een multinational kan dit de communicatie zijn op social media om inzichten te krijgen hoe er over het bedrijf gedacht en geschreven wordt. De voorwaarde is dat big data digitaal is zoals audio, video, cijfers en teksten.

Kenmerken van big data

Een van de belangrijkste kenmerken van big data is het grote volume. Dit kan betrekking hebben op de grote hoeveelheid gegevens die organisaties binnenkrijgen van interne bronnen als de website en externe bronnen zoals de social media kanalen.

Een andere karakteristieke kenmerk van big data is dat er een groot verschil zit in het karakter van de gegevens die beschikbaar zijn. Dit is te verklaren omdat de beschikbare (gestructureerde- en ongestructureerde) gegevens vaak uit verschillende bronnen afkomstig zijn. Met behulp van big data is het mogelijk om deze gegevens te analyseren en te structureren.

Een ander kenmerk van big data heeft betrekking op de hoge snelheid waarmee nieuwe data (in vorm van trends, GPS-data en live data over een persoon) wordt gegenereerd. Als oorzaak hiervan kan onder andere gewezen worden op het intensieve gebruik van social media.

Een ander voordeel van het gebruik maken van een big data technologie is dat er diverse bronnen met elkaar worden gecombineerd met als doelstelling om tot de meest waardevolle resultaten te komen bij het analyseren van gegevens. Op deze manier wordt er betrouwbare informatie verstrekt. Op deze manier biedt big data een grote toegevoegde waarde voor een organisatie. Met behulp van dit soort moderne analysetechnieken kunnen patronen en relaties worden vastgesteld en betrouwbare voorspellingen worden gedaan.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency