Webapplicatie

Betekenis: Webapplicatie

Ook wel: web-based application of webapp

Een webapplicatie is een computerprogramma dat is uitgevoerd in de vorm van een interactieve website. Voordelen van dergelijke online software zijn dat ze werken met een centrale database en gegevensopslag, dat de applicaties via het internet en een webbrowser overal te gebruiken zijn en dat deze programma’s relatief eenvoudig uit te breiden en door te ontwikkelen zijn.

Om de webapplicatie te kunnen gebruiken is alleen een browser en werkende internetverbinding noodzakelijk. Vaak moeten gebruikers eerst inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de applicatie. Bij het gebruik van webapplicaties wordt informatie opgevraagd vanaf een webserver, vaak met behulp van verzoeken aan een database, waarop vervolgens lokaal bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt door de server, bijvoorbeeld door mutaties aan te brengen in de achterliggende database.

Webapplicaties kunnen sterk uiteenlopende doeleinden hebben. Een bekend soort webapplicatie is een contentmanagementsysteem, waarmee de inhoud van websites kan worden beheerd. Maar webapplicaties kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor CRMe-mail, administratiesoftware, ordersystemen, online agendabeheer, bankieromgevingen en intranet– en extranetomgevingen.

Webapplicaties kunnen eenmalig worden aangeschaft (standaard of op maat gemaakt), maar worden ook wel aangeboden en afgenomen in de vorm van Software as a Service (SaaS).

Om de functionaliteit van een webapplicatie zo soepel en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken wordt, naast technieken als htmlcss en server-side scriptingtalen als PHP, ook gebruik gemaakt van moderne mogelijkheden voor een interactieve gebruikersinterface. Denk hierbij aan JavaScriptAJAX en jQuery.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency