SSL

Betekenis: SSL

Ook wel: Secure Sockets LayerTransport Layer Security (TLS) of HTTP Secure (HTTPS)

SSL is een techniek om het verkeer tussen een webserver en een bezoeker te beveiligen. Met SSL worden gegevens die worden uitgewisseld via het http-protocol versleuteld verstuurd. Hierdoor is de data in de verzoeken en antwoorden, in het geval verkeer wordt onderschept of afgeluisterd, niet leesbaar voor derden en kan deze onderweg niet worden gemanipuleerd. SSL wordt onder meer ingezet voor de privacy van gebruikers en om informatiesystemen te beveiligen.

HTTPS en slotje in de adresbalk

De adressen die worden geladen met behulp van SSL zijn voorzien van het voorvoegsel https in plaats van http. Een website die wordt bezocht via SSL is te herkennen aan een groen slotje in de adresbalk.

Het gebruik van https is tegenwoordig de defacto standaard voor alle websites. Behalve voor het beschermen van de privacy van bezoekers is het gebruik van SSL ook een factor voor de vindbaarheid in Google.

SSL-certificaten

De codering van https-verkeer maakt gebruik van certificaten. Deze SSL-certificaten worden behalve voor de versleuteling ook gebruikt om de identiteit van de server te verifiëren.

Bij uitgebreidere EV-certificaten (extended validation) kan aan een SSL-certificaat ook de identiteit van een organisatie worden gekoppeld. EV-validatie wordt voornamelijk gebruikt door organisaties die werken met de meest gevoelige informatie, waaronder producten en gegevens rondom financiën (bijvoorbeeld internetbankieren), zorg en gezondheid en DigiD.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency