HTML

Betekenis: HTML

Ook wel: HyperText Markup Language of Extensible HyperText Markup Language (XHTML)

HTML staat voor HyperText Markup Language en is de taal waarin de inhoud van webpagina’s wordt gestructureerd. HTML vormt ook de basis voor de grafische opmaak van internetsites. De html-tags verdelen een webpagina onder in betekenisvolle brokjes, zoals kopjes, alinea’s, lijsten en tabellen en zorgen voor funtionele zaken als hyperlinks. De vormgeving van de pagina wordt vervolgens met behulp van CSS-stylesheets en afbeeldingen worden bepaald.

Binnen HTML zelf bestaan ook mogelijkheden om vormgeving (zoals kleuren en lettertypes) te bepalen, dus zonder een stylesheet. Het gebruik hiervan wordt echter afgeraden. De HTML zou moeten worden beperkt tot het beschrijven van de opbouw van een webpagina en de structuur en betekenis van onderdelen van de informatie. Hierdoor is het webdocument beter leesbaar voor zoekmachines en is het ook makkelijker om de lay-out van een website later aan te passen.

Bij het ontwikkelen van websites is kennis van HTML zeker een pré. Bij het onderhouden van websites met behulp van een content management systeem is deze kennis vaak niet per se nodig.

XHTML is een variant die de W3C-standaarden HTML en XML combineert.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]