Fear of missing out

Betekenis: Fear of missing out

Ook wel: fomo

Fear of missing out is de angst om iets mis te lopen of een achterstand op te lopen ten opzichte van anderen. De (vaak onbewuste) aanname die erachter zit is dat het missen van dingen er voor zou zorgen dat we minder gelukkig zijn. Het begrip wordt meestal aangeduid met de afkorting fomo.

Angst om iets te missen op sociale media

Het verschijnsel doet zich onder meer voor bij veel gebruikers van social media. Door de continue berichtenstroom hebben zij de neiging om op elk onbewaakt ogenblik even op Twitter of Facebook te kijken. Niet kijken zou immers kunnen betekenen dat je belangrijke berichten niet meekrijgt.

Deze fear of missing out is één van de factoren die kan leiden tot een verslaving aan sociale media.

Sociale druk

FOMO kan zich ook meer in het algemeen voordoen in het gedrag van consumenten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de sociale druk om bepaalde producten te kopen die anderen ook hebben aangeschaft. Het niet bezitten van een bepaalde gadget of recent verschenen telefoon zou wel eens kunnen betekenen dat je buiten de groep belandt.

Tegelijk proberen we zelf in het dagelijks leven voortdurend onbewust anderen te overtuigen vooral dezelfde keuzes te maken als wij. Of het nu gaat om vakanties, verenigingen of het bezoek aan een bepaald restaurant. Eén van de motivaties achter het vertellen over onze keuzes is de hoop dat ook anderen deze ervaring niet willen missen. Het delen van ervaringen die je niet zou mogen missen zorgt voor onderlinge verbinding en status.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency