Country code top-level domain

Betekenis: Country code top-level domain

Ook wel: ccTLD of landcode topleveldomein

De afkorting ccTLD staat voor country code top-level domain. Een top-level domain (TLD) is een domeinnaam op het hoogste niveau van het DNS-systeem. Country code top-level domains vormen een categorie binnen de TLD’s die zijn gebonden aan een land of geografische regio. De achtervoegsels zijn afgeleid van officiële landcodes.

Landgebonden topleveldomeinen zijn vooral interessant voor bedrijven die binnen een bepaald land of gebied actief zijn en voor internationaal opererende bedrijven die meerdere websites willen profileren als lokale ‘filialen’ per land. Algemene TLD’s die niet zijn gebonden aan een land of gebied worden generic top-level domains (gTLD’s) genoemd.

.nl eerste ccTLD

Het country code top-level domain voor Nederland is .nl. Deze domeinextensie is sinds 1986 het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten. Initiatiefnemer van het .nl-domein was Piet Beertema van het Nederlandse Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). In 1996 werd het beheer van het Nederlandse topleveldomein overgedragen aan de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Populaire landcodes

Niet alleen is het .nl-domein de oudste ccTLD, het is ook al geruime tijd één van de populairste ccTLD’s. In 2020 komt de mijlpaal van 6 miljoen actieve domeinnamen in zicht.

Het landdomein met de meeste registraties is .tk. Onder deze extensie zijn ongeveer 20 miljoen domeinen actief. De verklaring hiervoor is dat .tk-domeinnamen gratis kunnen worden vastgelegd. De eilandengroep Tokelau valt als overzees gebiedsdeel officieel onder Nieuw-Zeeland. De inkomsten uit reclame en betaalde registraties vormen een belangrijke inkomstenbron voor de lokale overheid.

Topleveldomein .tk wordt in aantal registraties op de voet gevolgd door .cn (China), op respectabele aftand gevolgd door .de (Duitsland), .uk (Verenigd Koninkrijk) en .ru (Rusland).

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency