Pixel
Ook wel: px of picture element (pel)
Pixels zijn de beeldpuntjes waaruit het beeld op een monitor, televisie of ander soort beeldscherm is opgebouwd. Elke pixel kan een willekeurige kleur aannemen. De pixel is het kleinst mogelijke aanstuurbare element van een beeldscherm. Gezamenlijk tonen de pixels van een scherm het gewenste grafische beeld aan de gebruiker.
Het begrip pixel is afgeleid van de woorden ‘picture’ en ‘element’.
Monitoren en resoluties
De pixels van een beeldscherm zijn gelijkmatig verdeeld over een raster. De positie van een pixel wordt wel aangeduid als een coördinaat. Het aantal beschikbare pixels noemen we de resolutie. De grootte en onderlinge afstand van pixels bepaalt de scherpte van het beeld en de pixeldichtheid, meestal uitgedrukt in pixels per inch. Doorgaans geldt dat hoe meer pixels beschikbaar zijn om een beeld weer te geven, hoe scherper en meer gedetailleerd het beeld eruit zal zien.
Bij veel beeldschermtechnologieën, zoals CRT en LCD, zijn pixels onderverdeeld in subpixels. Elke subpixel is gespecialiseerd zijn in een eigen kleur (bijvoorbeeld ingedeeld in RGB). Samen bepalen deze subpixels de kleur van de pixel die zij vormen. In sommige bestandsformaten en beeldformaten kan extra beeldinformatie worden toegevoegd om extra subpixels aan te kunnen sturen, wat een nog scherper beeld kan opleveren.
Camera’s en megapixels
De resolutie van digitale camera’s wordt ook uitgedrukt in het aantal pixels waarin zij het opgenomen beeld kunnen omzetten. De cameraresolutie wordt vaak uitgedrukt in megapixels (MP). Een beeld van 2048×1536 bestaat uit 3.145.728 pixels, oftewel 3 megapixel.
Voor video wordt ook wel de term HD (high definition) gebruikt. Bij een resolutie van 1920×1080 pixels spreken we over Full HD. Een resolutie van 3840×2160 pixels wordt ook wel UHD (ultra high definition) genoemd en bij 4096×2160 pixels spreken we over 4K.
Printen en drukken
Ook bij digitaal printen en drukwerk worden ontwerpen omgezet in puntjes. Hoewel ook hier wel over pixels wordt gesproken, komen de pixels van een digitaal (raster)ontwerp komen niet noodzakelijk overeen met de punten die de printer zal afdrukken. Bij afdrukken is het duidelijker om te spreken over dots en dots per inch, welke meestal overeenkomen met de inktdruppels van de printer.