Web-based

Betekenis: Web-based

Ook wel: webgebaseerd

Webbased wil zeggen dat een informatiesysteem of applicatie is gebaseerd op webtechnologie. Deze systemen zijn in te delen in twee categorieën: websites en webapplicaties. Bij webgebaseerde systemen communiceren gebruikers met behulp van webinterface met een webserver. In plaats van de software te installeren op een computer heeft de gebruiker via de webbrowser toegang tot de aangeboden functionaliteit en informatie.

Het verschil tussen een website en een webapplicatie is dat bij een website de nadruk ligt op het aanbieden en uitwisselen van publieke informatie met een breed publiek, terwijl bij een webapplicatie de nadruk ligt op het aanbieden van informatie en functionaliteiten voor individuele gebruikers. Met behulp van technieken als CSSJavaScript en HTML5 is het mogelijk binnen een webbrowser een vergelijkbare gebruikservaring te bieden als bij reguliere voor-geïnstalleerde applicaties.

Voorbeeld van webgebaseerde software

Een bekend voorbeeld van wel of niet web-based software is e-mail. Dit is net als het web een onderdeel is van het internet. Het is mogelijk e-mail te lezen en versturen met gespecialiseerde software als Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird, native programma’s die worden geïnstalleerd op het systeem van de gebruiker. Als alternatief kan e-mail ook worden gebruikt in de browser via een webgebaseerde cliënt. Deze laatste categorie wordt ook wel als webmail aangeduid.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]