Resolutie

Betekenis: Resolutie

Resolutie is de grootte van een digitaal beeld, uitgedrukt in pixels (beeldpunten). Dit kan de grootte van een digitale foto, afbeelding of video zijn, maar ook de grootte van een beeldscherm. Hoe hoger de resolutie, hoe meer informatie het beeld kan bevatten. Dit vertaalt zich in scherpere foto’s en video’s waarop meer details zichtbaar zijn.

De term resolutie wordt ook gebruikt om aan te geven hoe nauwkeurig printers en scanners werken. Dan wordt deze vaak uitgedrukt in DPI (dots per inch), het maximaal aantal puntjes per inch dat een apparaat kan afdrukken of waarnemen.

Resoluties worden over het algemeen genoteerd door de breedte en de hoogte in pixels te vermelden, gescheiden door een ×-teken. De resolutie zegt niet automatisch iets over de fysieke grootte van het beeld. Dit ook afhankelijk is van de pixeldichtheid, oftewel het aantal beeldpunten per inch of per centimeter.

Resoluties steeds hoger

Zowel bij computerschermen als bij televisies nemen de resoluties al decennialang toe. Dezelfde trend doet zich voor bij digitale camera’s, smartphones en tablets. Door de grootte diversiteit in apparaten en schermgroottes is er ook een keur aan resoluties en beeldverhoudingen in de omloop.

Populaire resoluties voor computerschermen en laptops zijn 1366×768 en 1920×1080. Deze laatste wordt ook wel HD genoemd en is tevens de standaard voor High-definition television (HDTV). De opvolger hiervan, UHDTV, omvat de resoluties 3840×2160 (ook wel 4K) en 7680×4320 pixels (8K). Ook smartphones en tablets worden inmiddels voorzien van HD-resoluties.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency