Anonimiseren

Betekenis: Anonimiseren

Ook wel: pseudonimiseren of blanken

Bij anonimiseren worden gegevens zodanig bewerkt dat zij niet meer aan een persoon of organisatie gekoppeld kunnen worden. Het anonimiseren van data gebeurt veelal ter bescherming van de privacy.

Door verzamelde gegevens over bijvoorbeeld het gebruik van een website of bestelde producten te anonimiseren kunnen deze gegevens nog steeds worden geanalyseerd, zonder dat de informatie te herleiden is naar individuele betrokkenen.

Wanneer anonimiseren

Een juridische noodzaak om gegevens te anonimiseren kan voortkomen uit wetgeving. In Europa is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hiervan een illustratie. Hierin wordt beschreven onder welke voorwaarden bedrijven en instellingen persoonsgegevens mogen verzamelen, verwerken en opslaan. Wil een bedrijf bepaalde gegevens langer bewaren of voor andere doeleinde gebruiken (zoals strategische analyse), dan kan dit in principe alleen als de informatie wordt ontdaan van identificeerbare persoonsgegevens.

Het doel van anonimiseren beperkt zich niet tot onnodige opslag en inzage van persoonsgegevens binnen de organisatie. Het zo veel mogelijk anonimiseren van data voorkomt ook de impact van een eventueel datalek.

Anonimiseren en pseudonimiseren

Voor het bewerken van persoonsgegevens naar niet-herleidbare gegevens worden zowel de termen anonimiseren als pseudonimiseren gebruikt. Het verschil tussen anonimiseren en pseudonimiseren zit hem in de onomkeerbaarheid.

Bij pseudonimisering zijn de bewaarde gegevens nog in hun oorspronkelijke vorm aanwezig, zij het onder een pseudoniem of in elk geval zonder gekoppelde persoonsgegevens. De juiste combinatie van anonieme gegevens zou alsnog aangemerkt kunnen worden als een verzameling persoonsgegevens. Bij anonimisering zijn persoonsgegevens niet alleen gewist of gehasht, maar ook zodanig samengevoegd dat er geen sprake meer is van individuele profielen.

Een goede manier om te bepalen of gegevens voldoende geanonimiseerd zijn is het stellen van de vraag of gegevens herleidbaar zijn tot personen wanneer het bewerkte resultaat openbaar zou worden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency