World Wide Web Consortium

Betekenis: World Wide Web Consortium

Ook wel: W3C

Het World Wide Web Consortium (W3C) is de belangrijkste organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en vaststellen van webstandaarden als HTMLCSS en XML. Ook minder bekende standaarden zoals CGI, RDF, SVG en XSLT worden beheerd door het W3C. Naast script- en opmaaktalen houdt het W3C zich ook bezig met richtlijnen voor bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het web zoals de WCAG.

De organisatie bestaat sinds 1994 en wordt geleid door Tim Berners-Lee, grondlegger van het wereldwijde web en ontwikkelaar van het HTTP-protocol en HTML. Bij het consortium zijn honderden leden aangesloten van over de hele wereld, waaronder bedrijven (o.a. browsermakers en internetproviders), nonprofit-organisaties, overheden, onderwijsinstellingen en ontwikkelaars.

Het World Wide Web Consortium is centraal georganiseerd maar leunt sterk op de bijdragen van werkgroepen en discussies tussen aangesloten leden en andere belanghebbenden.

WHATWG

Sinds 2004 heeft het W3C bij de ontwikkeling gezelschap (of concurrentie) gekregen van de Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG). Deze werkgroep werd opgericht door medewerkers van Mozilla, Opera en Apple om browsermakers en webontwikkelaars meer invloed te geven op de vaststelling en ontwikkeling van webtechnologieën.

Specifiek waren de initiatiefnemers van WHATWG het niet eens met het voornemen van het W3C om de HTML-standaard in te ruilen voor op XML gebaseerde alternatieven. De werkgroep heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van HTML5, één van de standaarden die sindsdien is geadopteerd door het W3C.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency