Set-top box

Betekenis: Set-top box

Ook wel: STB

Een set-top box of settopbox is een elektronisch kastje dat dient om digitale televisie te kunnen ontvangen. Dankzij de set-top box heb je als abonnee toegang tot de digitale tv-zenders en radiozenders en aanvullende diensten van je provider. Bij de meeste internetproviders en kabelmaatschappijen wordt tenminste één set-top box gratis beschikbaar gesteld bij een abonnement voor digitale televisie.

De informatie en beelden van de provider komen meestal binnen via een netwerkkabel die is verbonden met het kabelmodem, dsl-modem of een ander apparaat dat verantwoordelijk is voor de internetverbinding. Het kastje geeft zijn beeldsignaal door aan de televisie door deze aan te sluiten met een hdmi-kabel of scart-kabel. Om de settopbox te kunnen bedienen en tussen kanalen te zappen beschikt het kastje doorgaans over een eigen afstandsbediening.

Naast het decoderen en doorgeven van de digitale kanalen kan een set-top box extra diensten en functies toevoegen aan een televisie. Denk hierbij aan een tv-gids, apps en de mogelijkheid om extra programma’s, films en series on demand te bekijken. Sommige set-top boxen beschikken over een harde schijf om programma’s lokaal te kunnen opnemen. Vaker zijn programma’s terug te kijken via video on demand en worden opgenomen programma’s opgeslagen in de cloud.

Bij enkele providers is het ook mogelijk om digitale tv te gebruiken zonder set-top box. Je moet dan als abonnee wel beschikken over een tv die dit ondersteunt, wat bij veel smart-tv’s het geval is. Vaak is het signaal van de zenders versleuteld in verband met afspraken met rechthebbenden. In dat geval zal elke aangesloten tv van een zogenaamde smartcard voorzien moeten worden om het signaal van de digitale zenders te kunnen decoderen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency