Domeinnaam
Ook wel: domein, internetdomein of webadres
Een domeinnaam is het adres van een website op het internet. De domeinnaam is in het leven geroepen om een herkenbaar en makkelijk te onthouden alternatief te bieden voor de numerieke IP-adressen van elke computer of server die is verbonden met het internet.
Domeinnamen bestaan uit een vrij te kiezen gedeelte en een extensie. Voorbeelden van domeinextensies zijn .nl, .com, .net en .eu. De officiële aanduiding voor deze domeinuitgangen is top-level domain. De beschikbare topleveldomeinen kunnen worden verdeeld in generieke extensies en nationale extensies.
Elke extensie heeft zijn eigen register (registry) dat centraal wordt beheerd. Bij dit register zijn bedrijven aangesloten (registrars) waar je een domeinnaam kunt laten registreren, mits deze nog vrij is uiteraard.
Kosten van een domeinnaam
Voor de domeinregistratie betaalt de domeinhouder een jaarlijks bedrag aan de registrar. Vaak bieden deze bedrijven ook hosting aan. Alleen domeinen die nog vrij zijn kunnen worden geregistreerd. Doordat het aantal interessante domeinnamen niet oneindig is, kunnen bestaande domeinen soms tegen betaling aan de huidige eigenaar worden overgenomen.
Vindbaarheid van domeinnamen
Doordat je over het algemeen maar één keer een domeinnaam kiest, is het aan te raden goed na te denken over de naam die je wilt gebruiken. Bedrijfsnaam.nl of productnaam.nl liggen bijvoorbeeld erg voor de hand en zijnook praktisch in de communicatie. Het verwerken van een potentieel zoekwoord in een domeinnaam kan ook een positieve invloed hebben op de vindbaarheid van een website.
Domeinnamen en IP-adressen worden technisch aan elkaar gekoppeld door middel van via het domain name system (DNS). Met behulp van het DNS-systeem kunnen houders van domeinnamen zelf subdomeinen definiëren binnen hun domeinen.