Caller ID

Betekenis: Caller ID

Ook wel: Calling Line Identification (CLI) of nummerweergave

Caller ID of Calling Line Identification (CLI) zijn officiële namen voor het systeem dat beter bekend is als nummerweergave. Dankzij nummerweergave kan de ontvanger van een telefoongesprek zien wie er belt. Althans, het maakt inzichtelijk vanaf welk nummer er wordt ingebeld.

Door de Caller ID-informatie te koppelen aan een contactenlijst kan een telefoontoestel of telefoniesoftware, als het nummer bekend is, ook de naam van de beller tonen. Met behulp van de verwante standaard Caller ID Name (CNAM) kan bij oproepen naast een nummer ook een naam of omschrijving worden meegestuurd. De weergave hiervan wordt niet door alle toestellen en telefooncentrales ondersteund.

Het onderdeel van de standaard dat ervoor zorgt dat het telefoonnummer van de beller wordt meegestuurd met de oproep en op het toestel van de ontvanger kan worden getoond heet Calling Line Identification Presentation (CLIP). Het gedeelte Calling Line Identification Restriction (CLIR) biedt de mogelijkheid om nummerweergave te onderdrukken en zodoende ‘anoniem te bellen’.

Wanneer CLIR is geactiveerd is het nummer van de beller niet zichtbaar voor de ontvanger van de oproep. Dit wordt onder meer gebruikt door callcenters en grotere organisaties die niet willen dat de ontvanger kan zien vanaf welk nummer er wordt gebeld. Eén van de redenen kan zijn om te voorkomen dat de ontvanger van het gesprek zou kunnen terugbellen naar een rechtstreeks nummer.

Om veiligheidsredenen werkt de onderdrukking van Caller ID niet bij het bellen van noodnummers. Bij oproepen naar het alarmnummer 112 is de afzender van het gesprek daardoor altijd zichtbaar voor de meldkamer.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency