Framework

Betekenis: Framework

Een framework (oftewel raamwerk) is een set van regels en/of instrumenten die als basis kan dienen voor bijvoorbeeld softwareapplicaties, overeenkomsten of onderzoeken.

Voordelen van het werken op basis van een framework zijn dat wordt doorgebouwd op een bestaand fundament en dat producten die hiervan gebruikmaken aan bepaalde standaarden voldoen. Dit heeft een positieve invloed op de ontwikkelingstijd en de kwaliteit van het eindproduct en maakt het vergelijken en uitwisselen van onderdelen tussen producten. Doordat een framework conventies over de structuur van het eindproduct omvat wordt ook het analyseren en eventueel overdragen van een product eenvoudiger.

Frameworks in de ict

Bij de ontwikkeling van software in de breedste zin, waaronder ook websites en webapplicaties, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van frameworks. Een framework kan hierbij zowel bestaan uit instrumenten om een applicatie te kunnen ontwikkelen (development framework), als om een fundament dat deel uitmaakt van het eindproduct (een bibliotheek van functies en/of drivers).

Enkele voorbeelden van frameworks op het gebied van webontwikkeling:

  • Voor de ontwikkeling van webapplicaties in PHP bestaan diverse PHP-frameworks, waaronder Laravel, Symfony, CakePHP en Zend;
  • Het schrijven van stylesheets in CSS kan worden vereenvoudigd met CSS-frameworks als Bootstrap, YAML en Material UI. Ook verlengstukken van de CSS-standaard als Sass en Less worden soms wel aangeduid als frameworks.
  • Ook voor JavaScript bestaan frameworks. Enkele populaire JS-frameworks zijn React, Vue, Angular en jQuery.
Behalve dat frameworks als fundament bepalend zijn voor de structuur van een applicatie bevatten zij vaak bepaalde basisfuncties die de ontwikkelaar werk uit handen neemt. Denk aan functionaliteit om te kunnen werken met templatescaching, communicatie met databases en API’s en hulpmiddelen op het gebied van URL-afhandeling, codegeneratie en beveiliging, zoals authenticatie en autorisatie.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency