SKU

Betekenis: SKU

Ook wel: stock keeping unit

Een stock keeping unit (SKU) is een Engelse term voor een uniek product of dienst, bedoeld voor de verkoop, met inbegrip van alle kenmerken die het onderscheiden van andere artikelen en uitvoeringen. De eigenschappen kunnen onder meer bestaan uit de fabrikant, materiaal, kleur, grootte, verpakking, onderdelen, functionaliteit/uitbreidingen en voorwaarden.

Doorgaans heeft elke sku een eigen code of productnummer om de betreffende uitvoering van een product of dienst aan te duiden. Distributeurs kunnen hun eigen codes gebruiken of deze overnemen van de fabrikant. Verschillende leveranciers kunnen daardoor voor hetzelfde artikel verschillende codes hanteren. De nummers kunnen willekeurig gekozen zijn, maar vaak verwijzen delen van een productcode naar eigenschappen als de fabrikant, productgroep en kleuren en maten.

Om de afhandeling rondom distributie, voorraadbeheer en verkoop te vereenvoudigen worden producten of hun verpakking vaak voorzien van een barcode waarmee de productcode is af te lezen. Veelgebruikte standaarden voor deze codes zijn Universal Product Code (UPC) en International Article Number (EAN). Voor het labelen en uitlezen van codes wordt ook wel gebruik gemaakt van qr-codes.

Bij het balansen van de voorraad wordt van elke SKU in het assortiment het aantal aanwezige exemplaren geteld.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency