Open source

Betekenis: Open source

Ook wel: open bron

De term open source is vooral bekend dankzij opensourcesoftware.

Bij open source is het beheer en de ontwikkeling van een product niet in handen van een bedrijf, maar bij een gemeenschap die bestaat uit min of meer onafhankelijke ontwikkelaars. De broncode is openbaar en in principe kan iedereen bijdragen aan de (door)ontwikkeling. Keuzes ten aanzien van het ontwerp en het waarborgen van de kwaliteit worden zo veel mogelijk binnen de gemeenschap georganiseerd.

Zowel de bronbestanden, documentatie als het eindproduct worden onderdeel van het publieke domein. Dit betekent dat deze producten, binnen bepaalde voorwaarden, in principe vrij kunnen worden gebruikt.

In een ideale wereld betalen gebruikers terug aan de ontwikkelaarsgemeenschap door ook bij te dragen aan de gemeenschap.

Linux

Het waarschijnlijk bekendste voorbeeld van een product op basis van open source is het besturingssysteem Linux. Grondlegger Linus Torvalds maakte begin jaren ’90 voor de ontwikkeling gebruik van delen van bestaande opensourcesoftware. Sindsdien is er door vele andere ontwikkelaars bijgedragen aan het Linux-project. De kernel van Linux diende ook als basis diende voor andere besturingssystemen, waaronder Android.

Dat producten met een open bron zich in het publieke domein bevinden hoeft niet te betekenen dat het gebruik van dergelijke producten altijd vrij en gratis is. Om het voorbeeld van Linux aan te halen: hiervan bestaan meerdere commerciële ‘distributies’, bestaande uit bundels met gerelateerde programma’s, grafische schillen, drivers en ondersteuning.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency