PNG

Betekenis: PNG

Portable Network Graphics is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen. Bestanden in dit formaat hebben de extensie .png.

PNG is in de jaren ’90 geïntroduceerd als alternatief voor het GIF-formaat. Belangrijkste reden hiervoor was de verplichte licentie voor het ondersteunen van GIF in software.

Behalve het ontbreken van octrooien is een ander voordeel van Portable Network Graphics dat er compressie wordt toegepast zonder dat dit kwaliteitsverlies oplevert. De bestandsgrootte van PNG-afbeeldingen is kleiner met behoud van kwaliteit.

PNG ondersteunt net als JPEG tot 16 miljoen kleuren. Wordt dit aantal teruggebracht tot een vast gedefinieerd palet van maximaal 256 kleuren, dan kan de grootte van een afbeelding nog verder terug worden geschroefd. In PNG kan ook transparantie worden toegepast. Hierbij wordt in tegenstelling tot GIF gewerkt met een apart alphakanaal, zodat kleurpixels ook gedeeltelijk transparant kunnen zijn.

Het heeft lang geduurd voor PNG een populair formaat was binnen websites. Dit kwam onder meer doordat Microsoft’s webbrowser Internet Explorer het formaat lange tijd niet correct ondersteunde. Sinds versie 7 is dit wel het geval.

Animaties zijn binnen PNG niet mogelijk. Er zijn wel verwante bestandsformaten waarbij dit wel mogelijk is, zoals APNG.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency