Cyberspace

Betekenis: Cyberspace

Cyberspace is een verzamelterm voor het domein van wereldwijd verbonden technologie. Het begrip is ontstaan vanuit science fiction en is populair geworden in de jaren ’90 van de vorige eeuw door de opkomst van het internet en andere vormen van digitale communicatie via computernetwerken. De term werd door deze ontwikkelingen overgenomen door professionals binnen de ict-sector, de overheid en het bedrijfsleven.

De term cyberspace is in feite een metafoor, die zowel kan slaan op fysieke technologie als op het concept van onderlinge en niet-plaatsgebonden interactie tussen gebruikers, apparaten en informatiesystemen. Het begrip is afgeleid van cybernetics, een term die door filosoof en wiskundige Norbert Wiener werd afgeleid van het Oud-Griekse kybernetes, dat stuurman of roer betekent. De naam cyberspace werd voor het eerst gebruikt als titel voor een installatie van de Deense kunstenares Susanne Ussing in 1968.

Inmiddels is cyberspace een paraplu geworden voor alles dat te maken heeft met het internet, niet alleen beperkt tot het wereldwijde web. Hierbij is het sociale aspect van interactie tussen deelnemers aan deze virtuele ruimte steeds meer centraal komen te staan, waarbij technologische mogelijkheden en ontwikkelingen vooral een faciliterende rol spelen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency