User interface

Betekenis: User interface

Ook wel: UI of graphical user interface (GUI)

De user interface (UI) is een grafisch vormgegeven schil waarmee gebruikers en apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het doel van een user interface is tweeledig: de gebruiker in staat stellen het apparaat te bedienen en het systeem de mogelijkheid geven om informatie te presenteren aan de gebruiker.

Het ‘apparaat’ kan een fysiek apparaat of een machine zijn, maar ook een computerprogramma of bestursingssysteem, een app of een website. In de laatste gevallen spreken we ook wel over een graphical user interface (GUI).

Wat maakt een gebruiksvriendelijke interface?

De essentie van user interface design is het ontwerpen van gebruiksvriendelijke gebruikersinterfaces. Gebruiksvriendelijk wil zeggen dat de interface de gebruiker in staat stelt om intuïtief, ergonomisch, aantrekkelijk en efficiënt taken uit te voeren of informatie te raadplegen.

Eenvoud, duidelijkheid en consistentie zijn belangrijke kwaliteiten van een user interface.

Ontwikkeling van de user interface

De user interface van een computers is door de decennia heen ontzettend veranderd. In eerste instantie werd input gegeven met behulp van ponskaarten. Dit systeem werd in de jaren ’70 vervangen door het invoeren van opdrachten via een commandoprompt.

Met de komst van besturingssystemen zoals Windows en Mac OS X veranderde de computer in een virtuele bureaubladomgeving met een grote rol voor de muiscursor, die de gebruiker in staat stelt pictogrammen aan te klikken en te wisselen tussen verschillende programmavensters.

Door de opkomst van touchscreens in smartphones en tablets raken we er steeds meer aan gewend om opdrachten te geven door middel van aanraking van het scherm. Deze nieuwe vorm van interactie, waarbij een muiscursor dikwijls ontbreekt, creëert nieuwe kansen en uitdagingen voor het ontwerp van gebruikersinterfaces.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency