Thuiskopieheffing

Betekenis: Thuiskopieheffing

De thuiskopieheffing is een heffing die consumenten betalen bij de aankoop van opslagmedia (zoals lege dvd’s en externe harde schijven) en apparaten (zoals tablets, telefoons en computers). Met de heffing worden auteurs, artiesten en producenten gecompenseerd voor het kopiëren van muziek en films voor privégebruik.

In Nederland is het maken van een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal toegestaan, mits het voor eigen gebruik is. Het primaire doel van de thuiskopieheffing, die wordt verdeeld door Stichting de Thuiskopie, is het compenseren van auteursrechthebbenden voor de inkomsten die zij hierdoor mislopen.

Illegaal downloaden

Daarnaast werd de thuiskopieheffing gebruikt om auteursrechthebbenden te compenseren voor het downloaden van werk uit illegale bron. Het downloaden van materiaal dat is beschermd door het auteursrecht was in Nederland altijd toegestaan. Enkel het uploaden was illegaal. In 2013 is, als gevolg van een Europese uitspraak, ook ‘illegaal downloaden’ in ons land niet langer toegestaan. Als gevolg hiervan is de thuiskopieheffing verlaagd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency