Query

Betekenis: Query

Ook wel: zoekopdrachtdatabasequery of verzoek

De vertaling van het Engelse begrip query is vraag of zoekopdracht. Zoekopdrachten binnen Google of de interne zoekmachine van een website zijn voorbeelden van queries.

Binnen de marketing en ict wordt met een query meestal een zoekopdracht binnen een database bedoeld. Aan de hand van een opgegeven zoekopdracht geeft de database (of de applicatie die daarmee communiceert) de overeenkomstige opgeslagen informatie terug om deze verder te kunnen verwerken.

Databasequeries moeten meestal in een specifiek formaat worden geformuleerd. Een populaire taal om queries te beschrijven is Structured Query Language (SQL). Veelgebruikte databasesystemen als Oracle, MySQL en PostgreSQL maken gebruik van deze standaard of afgeleiden hiervan. Queries kunnen zowel voor het lezen, toevoegen en bewerken van data als voor het onderhouden en beheren van de indeling van de database worden gebruikt.

Een query om gegevens te selecteren uit een database bestaat in de praktijk uit:

  • Een opsomming van de gewenste velden;
  • De tabel of tabellen van de database waar deze velden zich bevinden en – in geval van meerdere tabellen – de wijze waarop hun records met elkaar verbonden moeten worden;
  • Criteria waaraan de velden of records moeten voldoen;
  • De gewenste sortering van het resultaat.

In onder meer CRM-systemen kunnen queries worden gebruikt om complexe zoekopdrachten uit te voeren op een relatiebestand. Bij de techniek achter veel dynamische websites en webapplicaties wordt gebruik gemaakt van databases en queries om informatie en broncode/functionaliteit  van elkaar gescheiden te houden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency