Tekst

Betekenis: Tekst

Ook wel: copy of kopij

Een tekst is een verzameling woorden, die samen een boodschap vertellen. Teksten kunnen in een schriftelijke vorm worden vastgelegd en overgebracht, maar ook door middel van spraak.

Tekst in schrift

Een geschreven tekst kan worden gecommuniceerd door middel van drukwerk, zoals een brief, krant, tijdschriften, brochures of een boek. Voor de opkomst van de drukpers was men voor het schrijven en vermenigvuldigen van tekst aangewezen op het handschrift.

Dankzij computers en het internet kunnen teksten ook digitaal worden opgeslagen en uitgewisseld. In de eerste decennia waren gebruikers hiervoor aangewezen op tekstverwerkers, fysieke opslagmedia (zoals de diskette) en printers. Via het web is het verspreiden van een tekst veel eenvoudiger geworden, via bijvoorbeeld e-mail, websites en sociale media.

Door het correct toepassen van interpunctie kunnen binnen een geschreven tekst onder meer pauzes, zinnen, opsommingen en citaten worden gemarkeerd.

Tekst in spraak

We maken dagelijks gebruik van gesproken teksten als we praten met de mensen om ons heen. Maar ook op andere manieren worden gesproken boodschappen op ons afgevuurd. Denk bijvoorbeeld eens aan programma’s en reclame op radio en televisie.

Tekst in ons dagelijks leven

Het gebruik van tekst om te communiceren, of dit nu in schrift of spraak is, gaat in ons dagelijks leven vaak doen zonder dat we er bijzonder bij nadenken. Het vinden van woorden om uit te drukken wat we denken, wat we vinden en hebben meegemaakt gaat vrijwel automatisch.

Wanneer tekst wordt gebruikt om bewust een bepaalde boodschap over te dragen, wordt hier wel nadrukkelijker aandacht aan besteed.

De schrijver van een boek of artikel en de afzender van een reclameboodschap zal veel zorg besteden aan de vorm en inhoud van een tekst. Deze zijn bepalend voor de indruk bij de ontvanger van de informatie en of deze wordt overtuigd. Voor dergelijke teksten ons bereiken heeft doorgaans een zorgvuldig proces van schrijven en redigeren plaatsgevonden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency