Pixels per inch

Betekenis: Pixels per inch

Ook wel: ppipixel densitypixeldichtheid of pixels per centimeter (ppcm)

De scherpte van een digitaal beeld wordt uitgedrukt in het aantal pixels per inch (PPI). Soms wordt het ook vermeld als aantal pixels per centimeter (PPCM). Het aantal pixels wordt bepaald door de grootte van een individuele pixel en hun onderlinge afstand.

Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe minder goed de afzonderlijke pixels te onderscheiden zijn en hoe scherper het beeld getoond kan worden. Dit maakt PPI een belangrijk kenmerk voor de vergelijking van computermonitoren, televisies, camera’s en scanners.

Scherpte van afbeeldingen en dpi

Soms wordt ook de scherpte van afbeeldingsbestanden uitgedrukt in pixels per inch. Hierbij wordt uitgegaan van het aantal pixels per inch wanneer de afbeelding op ‘ware grootte’ wordt weergegeven. Dit kan met name relevant zijn wanneer de afbeelding geprint of gedrukt dient te worden. Hierbij is meer detail gewenst dan bij een digitale weergave.

De scherpte van printers en drukwerk zelf wordt overigens vaker uitgedrukt in dots per inch (DPI). Hoe hoger het aantal punten per inch, hoe hoger de resolutie en hoe gedetailleerder er kan worden afgedrukt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency