HTTP
Ook wel: HyperText Transfer Protocol
Het HyperText Transfer Protocol (HTTP) is een internetprotocol dat wordt gebruikt bij het bezoeken van websites. Dit protocol bepaalt op welke wijze bezoekers (browsers) en webservers met elkaar communiceren op het wereldwijde web.
Hoe werkt http?
Binnen het protocol verstuurt een bezoeker een verzoek (request) naar een webserver. Het verzoek wordt verstuurd via het IP-adres van de server. Dankzij het DNS-systeem hoeft dit adres niet bekend te zijn bij de gebruiker en kunnen websites worden geïdentificeerd middels domeinnamen. In het verzoek staat onder meer welk adres de bezoeker wil opvragen. Tevens wordt technische informatie meegestuurd over de gebruiker evenals eventuele cookies. De server stuurt vervolgens een antwoord (response) naar de browser van de gebruiker, bestaande uit de gewenste pagina of het gevraagde bestand.
Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?
Hoewel HTTP en HTTPS veel overeenkomsten hebben, zit het belangrijkste verschil in de beveiliging van de gegevens. HTTP verzendt informatie in platte tekst, wat betekent dat de gegevens die worden uitgewisseld relatief makkelijk onderschept kunnen worden door derden, bijvoorbeeld bij een man-in-the-middle-aanval. HTTPS, daarentegen, gebruikt een beveiligingscertificaat, zoals SSL (Secure Sockets Layer) of TLS (Transport Layer Security), om de gegevens te versleutelen. Dit betekent dat de informatie niet zomaar kan worden gelezen door anderen, zelfs niet als deze wordt onderschept.
Daarnaast biedt HTTPS niet alleen een betere bescherming van gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en betalingsinformatie, maar verhoogt het ook het vertrouwen van gebruikers. Veel moderne browsers tonen een sloticoon in de adresbalk wanneer een website HTTPS gebruikt, terwijl ze waarschuwingen geven bij websites zonder beveiligde verbinding.