Internet Explorer

Betekenis: Internet Explorer

Ook wel: Windows Internet ExplorerIE of Microsoft Internet Explorer (MSIE)

Internet Explorer is een internetbrowser ontwikkeld door Microsoft. Met behulp van Internet Explorer kunnen websites worden opgevraagd en weergegeven vanaf het wereldwijde web. Bij de introductie van Windows 10 lanceerde Microsoft een geheel nieuwe browser genaamd Edge.

Versies van Internet Explorer

Internet Explorer 1.0 werd gelanceerd in augustus 1995. Voor de installatie waren gebruikers toen nog aangewezen op een cd-rom, bijvoorbeeld van hun internetprovider of de uitbreiding Windows Plus! voor Windows 95. De populairste browser was op dat moment nog Netscape, dat net als IE was gebaseerd op Mosaic.

In het begin volgden nieuwe versies van Internet Explorer elkaar in rap tempo op. Hierbij werden keer op keer nieuwe functies toegevoegd, zoals tabellen, cookiesJScriptCSS en frames. Internet Explorer 6, afkomstig uit augustus 2001, was ruime tijd de populairste browser van het internet. Mede geholpen doordat een opvolger ruim 5 jaar op zich liet wachten.

Dit wachten werd in 2006 beloond met de nodige verbeteringen binnen Internet Explorer 7. In versies 7 en 8 lag de nadruk op het beter naleven van officiële webstandaarden. Vanaf versie 9 in 2011 stonden voornamelijk betere prestaties van websites centraal. Versie 11 werd geleverd met betere tools voor ontwikkelaars. Vanaf deze versie werd de browser regelmatig van tussentijdse updates voorzien.

Populariteit en controversie

In vrij korte tijd na de introductie wist Internet Explorer uit te groeien tot de meest gebruikte webbrowser. Op het hoogtepunt in 2002 bedroeg het marktaandeel van Internet Explorer ruim 90%. Dit kwam vooral doordat Microsoft de browser standaard meeleverde bij nieuwe installaties van het besturingssysteem Windows.

Aan deze voordeelspositie kwam in 2009 een einde toen de Europese Commissie Microsoft verplichtte om gebruikers bij de installatie van Windows een keuze te bieden uit verschillende browsers, waaronder naast Internet Explorer ook Firefox, Opera, Safari en Chrome. Mede hierdoor heeft Internet Explorer veel marktaandeel verloren aan met name Mozilla Firefox en later Google Chrome.

De browseroorlog tussen Internet Explorer en Netscape Navigator in de jaren ’90 had als gevolg dat in rap tempo nieuwe functies werden toegevoegd. Toen deze oorlog door Microsoft was gewonnen, werd de ontwikkeling van de browser op een laag pitje gezet. Van 2001 tot 2006 werd er geen nieuwe versie uitgebracht. Internet Explorer ontwikkelde in die tijd onder webontwikkelaars een niet al te best imago. Veel functies van de browser weken af van de webstandaarden. Het ontwikkelen van websites die in verschillende browser identiek werkten werd daardoor bemoeilijkt. In latere versies wist IE deze reputatie weer wat van zich af te schudden.

Door de jaren heen was Internet Explorer ook regelmatig negatief in het nieuws vanwege de gebrekkige beveiliging van verschillende versies.

Tegelijk met de lancering van Windows 10 in 2015 beloofde Microsoft de browserervaring van gebruikers te zullen vernieuwen. Om dit te bereiken en een streep te zetten onder het verleden van IE werd een volledig nieuwe browser gelanceerd genaamd Edge.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency