PMS

Betekenis: PMS

Ook wel: Pantone Color Matching System

PMS is een kleurenmodel waarvan de afkorting staat voor Pantone Color Matching System. In tegenstelling tot andere kleurensystemen als RGB en CMYK zijn PMS-kleuren en hun notatie niet gebaseerd op een vermenging van basiskleuren. PMS beoogt de standaardisering van kleuren, zodat deze kleuren door verschillende fabrikanten, ongeacht de gebruikte technieken en materialen, kunnen worden gereproduceerd.

Pantone, het bedrijf dat de PMS-standaard ontwikkelde, heeft voor elke kleur gespecificeerd hoe deze gereproduceerd kan worden binnen de CMYK-standaard. De exacte kleur wordt bij druk echter door meer factoren bepaald dan de mengverhouding van basiskleuren. Veel ontwerpers en drukkers vallen bij het vaststellen en controleren van kleuren daarom terug op een PMS-kleurenwaaier. Hierin kunnen de kleuren uit het PMS-systeem worden nageslagen.

Doordat professionele apparaten gecalibreerd zijn om Pantone-kleuren op de juiste wijze te mengen, heeft de maker zekerheid over het eindresultaat. Dit is bijvoorbeeld van belang bij de steunkleuren van een huisstijl.

Aantal PMS-kleuren en notatie

Het PMS-systeem bestond in eerste instantie uit 500 kleuren. Later is dit aangevuld tot 1114 kleuren. De notatie bestaat simpelweg uit een nummer dat verwijst naar de positie binnen de PMS-standaard. PMS 280 is bijvoorbeeld de officiële kleur blauw uit de vlag van Schotland.

De verschijning van PMS-kleuren is niet alleen afhankelijk van de gebruikte inktkleuren en mengverhouding. Ook de ondergrond, wijze van druk en afwerking is bepalend. Zo kan dezelfde kleur er met een glanslaag ineens helderder uit zien dan zonder. Om deze reden bestaan er aparte PMS-varianten waarbij de kleurnummers worden voorzien van een letter of lettercode. Voor deze varianten bestaan er speciale kleurenwaaiers. PMS 032 C is een voorbeeld van een Pantonekleur voorzien van een coating.

Een vergelijkbaar kleursysteem, dat vooral wordt gebruikt voor verfkleuren, is RAL.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency