Dots per inch

Betekenis: Dots per inch

Ook wel: DPI of punten per inch

DPI (dots per inch) is het aantal puntjes per inch waaruit een grafisch beeld is opgebouwd. Hoe meer punten per inch, hoe scherper het beeld. Deze eenheid voor resolutie wordt vooral gebruikt om de scherpte van drukwerk aan te geven.

Een gebruikelijke resolutie voor drukwerk is 300 DPI. De resolutie van de meeste monitoren is traditioneel 72 DPI, hoewel dit onder meer door de opkomst van retina en 4K-schermen aan het veranderen is. In zijn algemeenheid geldt wel dat drukwerk scherpere/gedetailleerdere bestanden vereist dan de weergave op een website of beeldscherm.

Verschil tussen dots en pixels

Een dot is niet hetzelfde als een pixel. Een dot is een fysiek puntje dat kan worden afgedrukt door een printer, weergegeven op een beeldscherm of waargenomen door een scanner. De grafische bestanden die deze apparaten gebruiken of produceren kunnen echter wel uit meer of minder pixels bestaan. Bij monitoren en andere schermen wordt de scherpte vaak uitgedrukt in pixels per inch.

Bij drukwerk bijvoorbeeld wordt een bestand zonodig verkleind of vergroot naar de gewenste afdrukgrootte. De DPI van de printer of drukpers bepaalt hoe scherp een afdruk in theorie kan worden. De gewenste grootte (in inches of centimeters) en scherpte (in DPI) bepalen samen uit hoeveel pixels een aangeleverd digitaal bestand dient te bestaan. Hoe meer pixels beschikbaar zijn in een bestand, hoe kleiner ze zullen worden op het eindproduct en dus hoe meer detail de afdruk zal bevatten.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency