E-zine

Betekenis: E-zine

Ook wel: webzineonline magazinewebtijdschrift of e-magazine

E-zine is een samentrekking van de woorden electronic en magazine. E-zines zijn tijdschriften of kranten die niet worden gedrukt maar in digitale vorm worden uitgegeven. De verspreiding gebeurt meestal via het internet. De verwante term webzine verwijst expliciet naar online tijdschriften die worden uitgegeven op het web.

Een e-zine kan een reguliere (nieuws-) website zijn die zichzelf de identiteit van een online magazine aanmeet. De vorm en uitstraling kan ook meer in de buurt komen van een traditionele tijdschriften of glossy magazines. Hier kun je dan virtueel doorheen bladeren binnen de browser. Er bestaan ook e-zines die worden verspreid via e-mail, vergelijkbaar met een e-mailnieuwsbrief.

De meeste online tijdschriften onderscheiden zich van websites en weblogs doordat er wordt gewerkt met periodiek edities samengesteld uit meerdere artikelen in tegenstelling tot een dagelijkse stroom van nieuw toegevoegde content.

Het voordeel van online uitgegeven magazines ten op zichte van gedrukte publicaties is dat de kosten voor productie en distributie veel lager zijn. Er hoeven geen fysieke exemplaren te worden gedrukt en gedistribueerd, alle ‘verkoop’ kan via het eigen platform plaatsvinden. Het businessmodel van de meeste e-magazines leunt, net als bij gedrukte kranten en tijdschriften, sterk op de verkoop van advertenties. De lagere kosten voor het maken en verspreiden vertalen zich doorgaans ook in lagere advertentietarieven dan bij print.

Een e-zine kan ook in abonnementsvorm of ter promotie van een product of merk worden uitgegeven.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency