Balansen

Betekenis: Balansen

Bij balansen wordt gecontroleerd of de werkelijke voorraad van het assortiment overeenkomt met de voorraad die het bedrijf op papier heeft staan. Door het aantal artikelen in de winkel en het magazijn (of andere vorm van opslag) te tellen, kan deze worden gecontroleerd.

Op de balans van een bedrijf horen de activa (bezittingen) en passiva (de financiering hiervan) in evenwicht te zijn. Het is mogelijk dat de daadwerkelijke voorraad afwijkt van wat deze op papier moet zijn. Mogelijke oorzaken zijn verkeerde leveringen, het incorrect verwerken van verkochte of geretourneerde artikelen aan de kassa en diefstal.

Door de voorraad te controleren kunnen verdwenen artikelen worden afgeschreven en kan de voorraad waar nodig worden aangevuld, zodat deze weer overeenkomt met de administratie.

Veel winkels kennen jaarlijks een vaste balansdag. Door de zaak te sluiten heeft men de gelegenheid om in één dag van alle schappen de voorraad te controleren. Het verwerken van eventuele verliezen is naast het corrigeren van de voorraad ook noodzakelijk voor het voeren van de boekhouding.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency