RFID
Ook wel: Radio-frequency identification
Radio-frequency identification (RFID) is een technologie waarmee voorwerpen draadloos kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd. Hiervoor wordt het voorwerp uitgerust met een speciale chip die is voorzien van elektronisch opgeslagen data. De gegevens op de chip kunnen worden uitgelezen met gebruik van elektromagnetische velden.
RFID-tags
Doordat RFID-chips niet groter hoeven te zijn dan een rijstkorrel, kunnen voorwerpen onzichtbaar worden voorzien van een RFID-tag. Deze hoeft ook niet zichtbaar te zijn om de informatie op de chip te kunnen aflezen.
De voordelen maken van RFID een potentiële opvolger van de barcode. Producten hoeven niet langer fysiek te worden gescand om ze te kunnen volgen. Dit heeft veel voordelen voor voorraadregistratie, het volgen van pakketten, en het afrekenen van artikelen. RFID-chips worden ook wel geïnjecteerd bij huisdieren om ze te kunnen identificeren.
Zorgen over privacy
Doordat artikelen zoals kleding en andere bezittingen, maar ook dieren en mensen, onzichtbaar kunnen worden voorzien van een chip, leidt de opkomst van RFID-technologie tot serieuze zorgen over de privacy.
Door RFID wordt het voor retailbedrijven erg gemakkelijk om het gedrag van hun klanten te volgen. Veel winkels gebruiken dit al om winkeldiefstal tegen te gaan. Dezelfde technologie kan echter ook worden gebruikt om het gedrag van de bezoekers van een winkel te registreren. Niet alleen door artikelen te voorzien van tags, ook door loyaliteitskaarten uit te rusten met chips. Zo lang een klant zijn portemonnee maar bij zich heeft kan elk bezoek van een klant aan de winkel worden geregistreerd. Door op meerdere plaatsen in de winkel RFID-lezers te plaatsen kan naast de bezoekduur ook het loopgedrag worden geanalyseerd.
RFID-chips kunnen in principe door iedereen worden uitgelezen. Om gevoelige gegevens te beschermen kan de opgeslagen data worden versleuteld. Dat dit geen sinecure is bleek wel uit het feit dat in diverse Europese landen de versleuteling van RFID-data in paspoorten al binnen enkele dagen werd gekraakt.
Dat RFID-apparatuur tegen geringe kosten voor iedereen verkrijgbaar is, maakt het een potentieel interessant medium voor criminelen voor bijvoorbeeld identiteitsfraude. Tegelijk wordt RFID-technologie ook toegepast om fraude te bestrijden. Bijvoorbeeld door het in digitale vorm toevoegen van persoonsgegevens, een foto en vingerafdrukken aan paspoorten en identiteitsbewijzen. De aanwezigheid van een RFID-chip en de juistheid van de opgeslagen gegevens is hierbij één van de aanwezige echtheidskenmerken.
Bescherming tegen RFID
De risico’s van deze technologie, onder meer op het gebied van de privacy, vragen om beschermende regelgeving vanuit de overheid. Deze regulering begint in verschillende landen mondjesmaat op gang te komen.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen partijen die misbruik maken van RFID. Zo zijn er apparaatjes ontwikkeld die de RFID-signalen verstoren en wordt er gespeculeerd of bepaalde metalen, zoals aluminium, de radiogolven kunnen tegenhouden. Ook zou een RFID-tag ook onklaar gemaakt kunnen worden in een magnetron, al kunnen diens microgolven ook schadelijk kunnen zijn voor het voorwerp in kwestie zelf.
In theorie zou elke RFID-chip kunnen worden uitgerust met een elektronische ‘schakelaar’ waarmee de tag op afstand buiten werking gesteld zou kunnen worden. Vergelijkbaar met de wijze waarop de beveiliging van artikelen bij het afrekenen aan de kassa wordt gedeactiveerd.