Klant

Betekenis: Klant

Ook wel: opdrachtgevercliënt of afnemer

Een klant is degene die een product of dienst afneemt bij een leverancier. De diensten, producten of goederen worden over het algemeen tegen betaling geleverd aan klanten. De klant kan een persoon/consument zijn (B2C), maar ook een bedrijf of ander type organisatie (B2B).

De klant kan ook met andere termen worden aangeduid. Dikwijls is dit afhankelijk van de branche waarbinnen een leverancier opereert. Wanneer de nadruk ligt op de relatie tussen klant en leverancier, bijvoorbeeld in de advocatuur, zorg en sociale sector, worden klanten steevast ‘cliënten’ genoemd. Hotels en restaurants hebben geen klanten maar gasten. Een ziekenhuis of andere medische instelling behandelt patiënten. In de bouw en de zakelijke dienstverleners heet de klant een opdrachtgever.

In principe is sprake van een klant wanneer er een verkoop en/of dienstverlening heeft plaatsgevonden. Is er voor die tijd al sprake van een zekere relatie met de leverancier, dan worden potentiële klanten aangeduid als prospects of leads. Het actief werven van klanten noemen we acquisitie. Om de figuurlijke routes te analyseren, evalueren en optimaliseren die klanten afleggen van onbekende prospect naar -hopelijk- trouwe ambassadeur worden deze wel beschreven en ingedeeld in customer journeys.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency