Payload

Betekenis: Payload

De Payload is bij informatica de informatie die over een netwerk getransporteerd wordt en het doel vormt van het transport. Gegevens die via internet worden verzonden bestaan uit kopinformatie en feitelijke gegevens. De kopinformatie bestaat uit de bron en bestemming van het datapakket. De feitelijke gegevens worden de payload genoemd. De payload bevat de gegevens die na verzending nog nodig zijn. De kopinformatie en overheadgegevens zijn alleen nodig voor het verzenden van het datapakket. Deze worden na verzending uit het pakket verwijderd.  

Zie het als een fysiek pakket wat je hebt besteld. De doos en het adres zijn alleen nodig voor het verzenden van het pakketje. Wat er in het pakket zit wordt gehouden en de doos wordt weggegooid. De inhoud van het pakket is hetzelfde als de payload. Van het hele datapakket is de payload de enige data die wordt ontvangen door het doelsysteem. Voorbeelden van payload zijn tekst, afbeeldingen, tonen en spraak.  

Payload virus  

Wanneer er gesproken wordt over computerbeveiliging betekent payload het uiteindelijke resultaat van een virus. De payload is een actiegedeelte van een computervirus wat pas na enige tijd in werking treedt. Men is dus eerste instantie niet bewust van het virus wanneer de computer besmet raakt. Het is vaak op een random dag dat er een rare melding verschijnt en het actiegedeelte in werking gaat. 

Dit bericht is meestal een melding die de gebruiker vraagt om een actie. Bij het Ambulance virus verschijnt er een ambulance op het scherm. Bij het Casino-virus is het een bericht waarbij gevraagd wordt of u wilt gokken om je gegevens te redden. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe de payload te werk gaat bij een virus. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency