Drop down menu

Betekenis: Drop down menu

Een drop down menu is een grafisch element die bezoekers kan helpen te navigeren op een website. Wanneer dit goed wordt geïmplementeerd kan dit zowel voor bezoekers als zoekmachinebots helpen over de website te bewegen. Als dit niet goed wordt gedaan heeft dit de omgekeerde werking. Zoekmachinebots indexeren je website en geven een hogere plaats in de zoekresultaten wanneer je website voldoet aan de vereisten. Er zijn plus- en minpunten aan het gebruiken van een drop down menu. 

Nadelen drop down menu 

Veel websites hebben een drop down menu die slecht ontworpen is. Dit maakt het vervelend, verwarrend en slecht om te gebruiken voor bezoekers. Zeker de drop down menu’s die zichtbaar worden door met de muis erover te bewegen. Als de gebruiker de muis net niet goed op het menu houdt, verdwijnen de opties die zichtbaar worden. 

Een ander nadeel is dat een drop down menu niet goed vertaald naar mobiele platforms. Dit kan een grote invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid. Aangezien de meeste mensen websites via hun tablet of telefoon bezoeken. Zoekmachines zoals Google of Bing kunnen zoals is benoemd ook niet goed over drop down menu’s crawlen.  

Voordelen drop down menu 

Er zijn ook voordelen aan drop down menu’s op je website. Wanneer deze goed ontworpen is kunnen gebruikers makkelijk vinden waar ze naar op zoek zijn via het menu. Een drop down menu is vooral succesvol wanneer er niet te veel opties in staan. De bezoeker wil niet een hele waslijst te zien krijgen, maar snel kunnen navigeren naar een andere pagina. Daarnaast is het goed voor de user experience als het menu wat langer open blijft nadat de bezoeker zijn muis op het menu heeft gezet. Voor de beste experience wordt een klikbaar drop down menu aangeraden, die gegarandeerd open blijft staan.  

Gelukkig zijn het kleine aanpassingen die nodig zijn om een drop down menu succesvol te maken. Zorg er wel voor dat het goed aansluit bij je website. Het kan natuurlijk dat je te veel opties hebt om in een klein menu te verwerken. In dat geval kan een navigatiebalk ook goed werken. Een navigatiebalk staat vast op het scherm waardoor er minder werk in zit op deze te bouwen op de site. Probeer ook gebruik te maken van een goede linkstructuur om de bezoeker en crawler fijn te laten navigeren op je website. Door deze tips te implementeren zal een drop down menu een goede toevoeging voor vrijwel elke site. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency