Opera internetbrowser

Betekenis: Opera internetbrowser

Het Noorse bedrijf Opera Software heeft een webbrowser en internet suite ontwikkeld genaamd Opera. Op dit moment heeft de browser Opera een marktaandeel van 1 à 2 procent. Opera is één van de eerste browsers die ‘tabbed browsing’ introduceerde. Dit is de mogelijkheid om meerdere tabs te gebruiken. Daarnaast onderscheidt Opera zich door hun uitgebreide toetsenbordnavigatie en hyperlinknavigatie met de muis.  

Er kunnen hyperlinks op een webpagina worden uitgewezen zonder de muis te gebruiken. Dit kan gedaan worden door een combinatie van de pijltjestoetsen en de Shift-toets. Ook biedt Opera verschillende vernieuwende muisgebaren om bepaalde opdrachten sneller uit te voeren. Door een muisknop in te drukken en een beweging te maken met de muis kan men onder andere sneller herladen, terug gaan en een nieuwe pagina openen. Net als zijn concurrenten heeft Opera verschillende extensies, thema’s, userscripts, web notificaties en synchronisatie technieken. 

Opera browser functies 

De Opera webbrowser heeft verschillende handige functies zoals een: 

  • Nieuwsgroepenlezer: Ook wel discussiegroepen genoemd, een communicatiekanaal over de meest uiteenlopende onderwerpen 
  • RSS-lezer: Really Simple Syndication (RSS) wordt voornamelijk gebruikt bij weblogs, fora, podcasts of nieuwssites om op de hoogte te worden gehouden over het laatste nieuws 
  • IRC-client: Internet Relay Chat (IRS) biedt een chatsysteem die op tekst is gebaseerd 
  • BitTorrent-client: Een peer-to-peer gegevensuitwisseling system om bestanden uit te wisselen, uploaden en downloaden 

Daarnaast had Opera een e-mailfunctie die tegenwoordig is ontkoppeld in een apart programma genaamd Opera Mail.  

Is Opera de beste browser? 

Uit een test door de consumentenbond bleek Opera het hoogste te scoren op veiligheid. In een vergelijking met Firefox, Chrome, Edge en Safari hield Opera meer kwaadaardige sites tegen. Ook zit er een ingebouwde AdBlocker in de webbrowser. Hierdoor kun je minder goed gevolgd worden door sites. In hetzelfde onderzoek wordt ook aangegeven dat de snelheid en het gebruiksgemak beter kan bij Opera. Er zit bijvoorbeeld een standaard navigatiebalk aan de zijkant met extra’s waar je misschien geen behoefte aan hebt. 

De platformen waarvoor Opera beschikbaar is zijn Windows, macOS, iOS, Solaris, Android, Linux, QNX, BeOS en FreeBSD. Dit geldt zowel voor de computer als voor de mobiele telefoon en verschillende Nintendo game-consoles. Er is ook een portable variant van Opera waardoor de internet suite ook via een USB-stick kan werken. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency