Semantiek

Betekenis: Semantiek

Semantiek is de studie van betekenis in taal, programmeertalen, symbolen en logica. Semantiek, oftewel betekenisleer, houdt zich bezig met de relatie tussen woorden, tekens en symbolen en de zaken waar ze voor staan. Het is de taalkundige en filosofische wetenschap die zich richt op de keuze van woorden en symbolen en hun betekenis. De term is afgeleid van het oudgriekse semantikos, dat significant of veelzeggend betekent.

Het semantische web

Het semantische web (Engels: semantic web) is het deel van het internet waar websites zijn voorzien van semantische informatie en code die structuur en betekenis toevoegt aan de aangeboden informatie. Het toevoegen van metadata en beschrijvende html-code en het gebruik van aanvullende standaarden maakt het eenvoudiger om gegevens en informatie te delen en voor diverse toepassingen te laten verwerken.

De standaarden die het semantische web gebruikt worden beheerd door het W3C. Gegevens die met behulp van het semantische web beschikbaar worden gesteld voor vrij gebruik worden ook wel open data genoemd.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]