Viewport

Betekenis: Viewport

De viewport is het gedeelte van de interface van een webbrowser waarbinnen de inhoud van een website wordt weergegeven.

Wanneer een webpagina langer of breder is dan de grootte van de viewport zal de bezoeker moeten scrollen om de volledige pagina te kunnen bekijken. Vooral op apparaten met kleinere schermen, zoals smartphones, wordt veel gebruik gemaakt van mogelijkheden om in- en uit te zoomen om de volledige pagina (of een deel daarvan) te tonen.

Het deel van een webpagina dat meteen zichtbaar is bij het openen van de pagina wordt ook wel above the fold genoemd, naar analogie van de voorpagina van een gevouwen krant. Het deel waarvoor gescrolled moet worden bevindt zich dan below the fold.

Binnen responsive webdesign wordt de opmaak van een webpagina onder meer afgestemd op de hoogte en breedte van de viewport. In de broncode van de pagina kan door middel van een metatag met de naam viewport worden ingesteld op welk formaat de pagina bij het openen getoond moet worden en in hoeverre de bezoeker mag inzoomen en uitzoomen.

Bij bannerposities binnen een webpagina wordt de zichtbaarheid hiervan wel uitgedrukt als viewability. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van het aantal keren dat een banner daadwerkelijk te zien was voor de bezoeker ten opzichte van het totale aantal plaatsingen.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]