Font stack

Betekenis: Font stack

Een font stack is een opsomming van een aantal uiterlijk vergelijkbare lettertypes, die kan worden gebruikt voor het opmaken van teksten in de stylesheet van een website. Met een font stack wordt beschreven welke lettertypes gebruikt kunnen worden wanneer het eerstgenoemde lettertype niet beschikbaar is, voordat wordt teruggevallen op het standaardlettertype van het systeem.

De tekst van webpagina’s kan door een webbrowser alleen worden weergegeven in het door de bouwer of webredacteur gewenste lettertype wanneer de bezoeker over het bronbestand van het lettertype beschikt. Dit betekent kiezen tussen het uitzoeken van een vrij algemeen geïnstalleerd ‘web safe lettertype (zoals één van de lettertypes die worden meegeleverd met besturingssystemen als Windows), of het laten downloaden van het lettertype bij het openen van de pagina.

In plaats van één ‘webveilig’ lettertype te kiezen, kan in CSS ook een lijst van meerdere lettertypes worden toegewezen aan een webpagina of HTML-element. Hierbij zal de tekst worden weergegeven in het eerstgenoemde lettertype dat beschikbaar is op het systeem van de bezoeker. Hiermee heeft de webbouwer meer invloed op de opmaak van de tekst op verschillende systemen. Er kan worden voorkomen dat de browser ongewenst terugvalt op een standaardlettertype op het moment dat het gewenste lettertype niet kan worden gebruikt.

Enkele voorbeelden van font stacks gebaseerd op populaire lettertypes:

  • Arial, Helvetica, sans-serif
  • “Open Sans”, “Segoe UI”, Tahoma, sans-serif
  • “Trebuchet MS”, Lato, sans-serif
  • Georgia, “Times New Roman”, serif
  • “Courier New”, Courier, “Lucida Typewriter”, monospace

Het is gebruikelijk om een font-stack te eindigen in een generieke familie. Mocht geen van de genoemde lettertypes worden ondersteund, dan weet de browser in elk geval of de maker de tekst wil weergeven in een schreefloos (sans-serif), schreeflettertype (serif) of non-proportioneel lettertype (monospace).

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency