Redirect loop
Een redirect loop zorgt ervoor dat je bij het klikken op een URL omgeleid wordt naar een andere URL. Deze URL leidt weer naar de originele URL die is aangevraagd. Dit zorgt voor een oneindige lus van omleidingen. Een redirect loop foutmelding ziet er zo uit: ERR_TOO_MANY_REDIRECTS. Deze constante redirects zorgen ervoor dat zoekmachinebots en bezoekers vastlopen op de website. Je kunt het misschien al raden, maar dit is slecht voor de SEO prestaties van je website. Des te meer redirect loops er zitten op je website, des te minder snel zal je website gevonden worden.
Wat veroorzaakt een redirect loop?
Redirect loops zijn meestal een gevolg van slechte omleidingsconfiguratie. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan onjuiste omleidingsregels en verkeerde uitlijningen tussen de:
- Configuratie van de webserver
- Omleidingsmanager van CMS
- CDN-omleidingsregels
Stel dat je redirects van oude URL’s op de webserver geconfigureerd hebt. Vervolgens schakelt u naar het omleidingsbeheer van het CMS voor alle toekomstige omleidingen. In de webserver configuratie is er een redirect gemaakt van URL-1 naar URL-2. Maar in de omleidingsmanager is er een omleiding gemaakt van URL-2 naar URL-1. Dit zorgt voor een lus waar geen bezoeker of zoekmachinebot uitkomt.
Het oplossen van redirect loops
Door het per ongeluk plaatsen van een redirect loops wordt een fout weergegeven in de browser. Hierdoor zullen bezoekers nooit op de pagina van bestemming terecht komen. Hetzelfde resultaat geldt voor zoekmachines. Wanneer zoekmachinebots merken dat ze vast zitten in een lus stoppen ze met het tracken van je website. Aangezien deze bots bepalen hoe goed jouw website is zorgt dit voor een slechte ranking in Google. Maar hoe kun een redirect loop oplossen?
Wanneer je de ERR_TOO_MANY_REDIRECTS foutmelding krijgt is het belangrijk te achterhalen waar de redirect loop zit. Om deze foutmelding op te lossen zijn er gelukkig verschillende redirect tools die gebruikt kunnen worden. Er is een online Redirect Checker tool die gratis te gebruiken is waarmee je dieper de websitefouten kan analyseren. Daarnaast is er een Redirect Path extensie van Chrome die inzicht kan geven over alle redirects op jouw website. Door hiermee de URL’s te vinden die vast zitten in een redirect loop kunnen deze opgelost worden.