Uitlijnen

Betekenis: Uitlijnen

Ook wel: alignment

Uitlijnen betekent binnen grafische vormgeving dat de positie van een object wordt afgestemd op die van een ander element of ten opzichte van de beschikbare ruimte. Uitlijning kan worden toegepast op tekst, afbeeldingen en andere visuele onderdelen. Een goede uitlijning binnen een ontwerp zorgt voor een professioneel en samenhangend beeld.

De zin van uitlijnen

Het uitlijnen van onderdelen zorgt voor rust in het beeld. Je ogen herkennen onbewust patronen. Door elementen uit te lijnen ten opzichte van elkaar gaan ze een logisch geheel vormen, in plaats van willekeurig in de ruimte te zweven. Logisch uitlijnen en het strategisch toepassen van witruimte kan helpen de aandacht op de inhoud te richten en hierbinnen structuren te herkennen.

Bij het opmaken van ontwerpen, pagina’s en webpagina’s wordt vaak gebruik gemaakt van een grid, waarin een vlak wordt verdeeld in verschillende kolommen en/of rijen. Ook het werken met hulplijnen en rasters tijdens het ontwerpen kan het proces van het uitlijnen vereenvoudigen.

Manier van uitlijnen

Tekst en foto’s kunnen bijvoorbeeld links of rechts worden uitgelijnd ten opzichte van een kantlijn of zetspiegel. Ook centreren en uitvullen behoren tot de mogelijkheden bij uitlijnen.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency